Krémes Mákos Kosár ( kovásszal) 

A kelesztési idő mindig hőmérséklet függő, kovász függő, ezek a kelesztési idők írányadóak, figyeld a tésztát. A kovászos termékekhez idő kell, nincs kész 5 óra alatt.

Hozzávalók: 

Tésztához 

  • 600 gramm Nagyi Titka Kelt Tészta Süteményliszt
  • 280 gramm  tej ( ha más liszttel dolgozol, más lesz a folyadékfelvétele, figyelj erre) 
  • 2 db tojássárgája ( 39 g volt)
  • 180 gramm aktív  kovász ( 1:4:4 ) 
  • 120 gramm  porcukor
  • 1 db vanillincukor 
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 80 gramm  lágy vaj

Szóráshoz

  • 100 gramm kristálycukor
  • 80 gramm mák 
  • 2 db vanillincukor 
  • Olvasztott vaj 

Töltelék

  • 2 db vaníliás puding
  • 1 l tej
  • 7 evőkanál kristálycukor

A tésztához a tejet, kovászt, porcukrot, vanillincukrot,  tojássárgáját, a lisztet, összekeverjük, de nem kell dagasztani, letakarjuk, pihentetjük 45 percig. 

Majd következik a dagasztás, hozzáadunk, a sót, citrom reszelt héját, 3-4 részletben a vajat. Dagasszuk szép, sima selymes tésztává. 

Kivajazott jènaiba tettem, 3x hajtogattam a 6 óra pihenés alatt, 24 fok volt. ( nagyon fontos a hőmérséklet. 

Muffin Sütőt előkészítettem, sütő papírokat méretre vágtam a formákba. 

Kinyújtottam a tésztát, kicsi szaggatóval apró kis pogácsákat szaggattam ki. Tetejüket olvasztott vajba mártottam, majd a cukros mákba. Igy pakolgattam a kis maffin tartókba egyesével, ami sütőpapírral ki volt bélelve. 

A kosárka közepét sütőpapír tekerccsel kibéleltem, mert oda ment a vanília puding sütés után. Ez egy kicsit munkaigényes, de a végeredmény kárpótol, isteni finom. 

Mikor kész lett, letakartam, és pihent, 4,5 órát 24 fok volt. 

200 fokon alsó- felső sütési beállításon 30 percig sütöttem 

Mikor megsült kivettem a minden kosárkának a közepét bélelő sütőpapír tekercset, és megtöltöttem vaníliás pudinggal.

Weboldalon található összes fénykép, grafika és egyéb vizuális tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A weboldalon közzétett anyagok, beleértve, de nem kizárólagosan a fotókat, a szövegeket és a dizájnt, a Kovász Ági a Péklány tulajdonát képezik.


A weboldalon található tartalmak, különösen a fényképek, bármilyen formában, részben vagy egészben történő másolása, terjesztése, módosítása vagy nyilvános megjelenítése kizárólag a Kovász Ági a Péklány előzetes írásos engedélyével lehetséges. Az engedély nélküli felhasználás jogi következményeket vonhat maga után.


Kérjük, hogy tartsd tiszteletben a szerzői jogokat, és ne használd fel a weboldalon található tartalmakat