Kovászos Kenyér (Maros+Szabó)

A kelesztési idő mindig hőmérséklet függő, kovász függő, ezek a kelesztési idők írányadóak, figyeld a tésztát. A kovászos termékekhez idő kell, nincs kész 5 óra alatt.

Hozzávalók : 

  • 250 gramm Maros Malom Kenyérliszt
  • 250 gramm Szabó Malom Kenyérliszt 
  • 365 gramm víz
  • 100 gramm aktív kovász ( 1:1:1,2)
  • 13 gramm  só

A kovászos tészta készítés első lépése az autolízis volt most  (ezt ki lehet hagyni, de én most ezzel kezdtem) mely során összekeverjük a receptben szereplő vizet és lisztet, és állni hagytam 1 órát,(de lehet az autolízis több óra, vagy akár egész éjszaka is.)

Az autolízis el is hagyható. 

Akkor a fermentálással  indítjuk el egyből a kenyerünket. Itt a vizet, kovászt  és a lisztet összedolgozzuk, majd letakarjuk és pihen 45 percet. 

Miután lejárt az autolízis ideje, az 1. óra, a tésztához adtam a kovászt, elkezdtem kézzel dagasztani akkor jó a tésztánk, ha teljesen homogén, felülete fényes és buborékok ülnek ki rajta. A sót a dagasztás vége felé adtam hozzá.

Egy szép, egységes, buborékos, fényes tésztát kaptam.  A tésztát egy vékonyan kivajazott ( kiolajozott)  jénaiba tettem és hagytam pihenni 6 órán át és közben 3x hajtogattam  meg. (23 fok volt) nagyon fontos a hőmérséklet. Mert ha hűvösebb van lehet ez a 6 óra, ott 8 óra lesz, ahol melegebb van,ott pedig lehet csak 4,5 óra lesz a tésztaérés. Figyeljük a tésztát! 

Nagyobb lett a tésztánk térfogata az eltelt 6 óra alatt, duplázódott. Következő lépés a formázás, rizsliszttel megszórt szakajtóba tesszük. 

Én hűtőbe tettem,14 órát pihent ott.

Majd kivettem a hűtőből, sütőpapírra borítottam, rizslisztet lesöpörtem róla, kicsit diszítettem és betettem a sütőbe sülni. 

Előmelegített sütőben alsó- felső beállítással sütöttem pizzakövön. Első 20 percben gőzösítettem, 240 fokon sült. Majd gőzösítés nélkül 210 fokon 25 percet sült még.

Weboldalon található összes fénykép, grafika és egyéb vizuális tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A weboldalon közzétett anyagok, beleértve, de nem kizárólagosan a fotókat, a szövegeket és a dizájnt, a Kovász Ági a Péklány tulajdonát képezik.


A weboldalon található tartalmak, különösen a fényképek, bármilyen formában, részben vagy egészben történő másolása, terjesztése, módosítása vagy nyilvános megjelenítése kizárólag a Kovász Ági a Péklány előzetes írásos engedélyével lehetséges. Az engedély nélküli felhasználás jogi következményeket vonhat maga után.


Kérjük, hogy tartsd tiszteletben a szerzői jogokat, és ne használd fel a weboldalon található tartalmakat