Hozzávalók:
Tésztához
- 330 gramm Czelli Búzafinomliszt
- 140 gramm tej ( ha más liszttel dolgozol, más lesz a liszt folyadékigénye, erre figyelj)
- 90 gramm aktív kovász ( 1:4:4 )
- 1 db tojássárgája ( 21g )
- 55 gramm porcukor
- 1 db vanillincukor
- 15 gramm méz
- 3 gramm só
- 60 gramm lágy vaj
Töltelék
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál kristálycukor + 1 evőkanál fahéj + 1 vanillincukor
- 5 db közepes alma
Tejet, kovászt, tojást, mézet, porcukrot, vanillincukrot, lisztet összekeverjük, nem kell dagasztani, csak álljon össze a tészta. Letakarva 45 percig pihentetjük. Hozzáadjuk a sót, 2-3 részletben a vajat. Akkor adjuk hozzá a következő adag vajat, ha az előzőt szépen felvette a tészta.
Nem hajtogattam a tésztát. Letakarva 6 órát pihent 24 fok volt. A hőmérséklet minden kovászos tésztánál kulcsfontosságú. Hidegben nem tud hatékonyan dolgozni a tészta.
6 óra pihenés után a tésztát kinyújtottam téglalap alakúra. A tészta széleit körbe kb 4 ujjnyi szélességben, lekentem vajjal és rászórtam a fahéjas cukrot, majd körbe pakoltam almával. A közepén megmaradt tésztát, felszeleteltem, megcsavargattam, és ráfordítottam az almás töltelékre.
4 órát pihent a tészta letakarva. Majd lekentem egész tojással és, 190 fokon, alsó- felső beállításon 25 percig sütöttem.








