Tudástár
Kétféle mikroorganizmus - élesztők és tejsavbaktériumok miatt erjed a kovász. Ezek kölcsönösen előnyös szimbiotikus kapcsolatban vannak, és osztoznak a lisztből rendelkezésre álló tápanyagokon.
Kovász készítése
1. NAP
0,3 dl befőttes üveget vegyünk elő, forró vízzel öblítsük át
Az üvegbe mérjünk 50 g Búzakenyérliszt BL 80, és 50 g kézmeleg vízet, fakanállal keverjük jól össze, a tetőt nem csavarjuk rá, csak lazán rátesszük.
A kovász szereti a meleget 25-28 fokot, ha hűvösebb van a konyhàban, csavarjunk rá egy sálat, tegyük dobozba, lényeg, melegbe legyen.
24 óra múlva
2. NAP
Apró buborékoknak kell megjelenni a kovászunk tetején.
Ha nincs buborék, akkor tegyük vissza a kovászunkat pihenni.
Ha buborékos, akkor etessük meg.
1 púpos teáskanál Búzakenyérliszt BL 80, és 1 teáskanál vizet adjunk hozzá, jól keverjük el. Lazán a tetőt tegyük rá, mehet pihenni.
3. NAP
Mostanra annak a kovásznak is bubisnak kell lennie, akinek tegnap nem volt bubis a teteje.
Ha mégse bubis a teteje, ki kell önteni, újra kell kezdeni az elejétől.
Enyhén savanykás illatának kell lennie, az ecetsav baktérium jelenléte okozza ami egy normális mikrobiológiai folyamat.
Innentől kezdve, minden etetésnél, tiszta üveget kell mindig elővenni
Tehát tiszta üveget elővettük, a kovászunkból kimérünk a tiszta üvegbe 50 g kovászt, adunk hozzá 50 g vízet, és 50 g Búzakenyérliszt BL 80.
Fakanállal összekeverjük, eltesszük pihenni, melegre.
Igen, van maradék kovászunk, kettő lehetőség van. Kidobjuk, vagy felhasználjuk, nokedlibe, palacsintába….
4. NAP
Mostantól nem 24 óránként nézzük meg, és etetjük meg, hanem reggel- este. Tehát 12 óránként etetjük.
Reggel: Tiszta üvegbe mérünk kovászunkból 50 g , adunk hozzá 50 g vizet + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. Elkeverjük, tetőt lazán rátesszük, megy pihenni a melegbe.
Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80, elkeverjük. Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
5. NAP
Reggel - este megetetjük.
De…. Lehet olyan a liszt választás, olyan a környezet, a hőmérséklet, hogy már nem elég az 1:1:1 etetés= 50g kovász: 50 g viz: 50 g kenyérliszt
Erősebbre kell etetni
1:1,5:1,5 = 50 g kovász : 75 g viz: 75 g BL 80
Vagy 1:2:2 = 50 g kovász: 100 g viz: 100 g BL 80
A kovász mennyiséget le lehet venni 20 g ra
És azt etetni
Tehát
1:2:2 = 20 g kovász: 40 g viz: 40 g BL 80
Honnan tudjuk, hogy nem elég neki az 1:1:1 etetés?
Nem birja ki a 12 órát, elfolyósodik, ecetes illatú
Ez innentől bármelyik etetésre vonatkozhat, hogy vàltani kell erősebb etetésre.
Reggel: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. . Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80 Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
6. NAP
Reggel- este megetetjük
Reggel: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. . Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
7. NAP
Reggel- este etetjük
Reggel: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. . Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe
Előfordulhat, hogy nem elég erős a kovász a 7. napra. Akkor tovább kell erősíteni, etetni.