Tudástár

Kovász kisokos 1. rész

Kétféle mikroorganizmus - élesztők és tejsavbaktériumok miatt erjed a kovász. Ezek kölcsönösen előnyös szimbiotikus kapcsolatban vannak, és osztoznak a lisztből rendelkezésre álló tápanyagokon. 


Kovász készítése

1. NAP

0,3 dl befőttes üveget vegyünk elő, forró vízzel öblítsük át

Az üvegbe mérjünk 50 g Búzakenyérliszt BL 80, és 50 g kézmeleg vízet, fakanállal keverjük jól össze, a tetőt nem csavarjuk rá, csak lazán rátesszük. 

A kovász szereti a meleget 25-28 fokot, ha hűvösebb van a konyhàban, csavarjunk rá egy sálat, tegyük dobozba, lényeg, melegbe legyen. 

24 óra múlva

2. NAP

Apró buborékoknak kell megjelenni a kovászunk tetején.

Ha nincs buborék, akkor tegyük vissza a kovászunkat pihenni.

Ha buborékos, akkor etessük meg.

1 púpos teáskanál Búzakenyérliszt BL 80, és 1 teáskanál vizet adjunk hozzá, jól keverjük el. Lazán a tetőt tegyük rá, mehet pihenni. 


3. NAP


Mostanra annak a kovásznak is bubisnak kell lennie, akinek tegnap nem volt bubis a teteje. 

Ha mégse bubis a teteje, ki kell önteni, újra kell kezdeni az elejétől. 

Enyhén savanykás illatának kell lennie, az ecetsav baktérium jelenléte okozza ami egy normális mikrobiológiai folyamat. 


Innentől kezdve, minden etetésnél, tiszta üveget kell mindig elővenni


Tehát tiszta üveget elővettük, a kovászunkból kimérünk a tiszta üvegbe 50 g kovászt, adunk hozzá 50 g vízet, és 50 g Búzakenyérliszt BL 80. 

Fakanállal összekeverjük, eltesszük pihenni, melegre. 


Igen, van maradék kovászunk, kettő lehetőség van. Kidobjuk, vagy felhasználjuk, nokedlibe, palacsintába….


4. NAP


Mostantól nem 24 óránként nézzük meg, és etetjük meg, hanem reggel- este. Tehát 12 óránként etetjük. 


Reggel: Tiszta üvegbe mérünk kovászunkból 50 g , adunk hozzá 50 g vizet + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. Elkeverjük, tetőt lazán rátesszük, megy pihenni a melegbe. 


Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80, elkeverjük. Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


5. NAP


Reggel - este megetetjük. 


De…. Lehet olyan a liszt választás, olyan a környezet, a hőmérséklet, hogy már nem elég az 1:1:1 etetés= 50g kovász: 50 g viz: 50 g kenyérliszt


Erősebbre kell etetni

1:1,5:1,5 = 50 g kovász : 75 g viz: 75 g BL 80

Vagy 1:2:2 = 50 g kovász: 100 g viz: 100 g BL 80 


A kovász mennyiséget le lehet venni 20 g ra 

És azt etetni 

Tehát 

1:2:2 = 20 g kovász: 40 g viz: 40 g BL 80


Honnan tudjuk, hogy nem elég neki az 1:1:1 etetés? 

Nem birja ki a 12 órát, elfolyósodik, ecetes illatú

Ez innentől bármelyik etetésre vonatkozhat, hogy vàltani kell erősebb etetésre.


Reggel: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. . Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80 Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


6. NAP


Reggel- este megetetjük


Reggel: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. . Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


7. NAP


Reggel- este etetjük


Reggel: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


Este: Kiveszünk a kovászunkból egy tiszta üvegbe 50 g + 50 g vízet adunk hozzá + 50 g Búzakenyérliszt BL 80. . Tetőt az üvegre lazán rátesszük megy pihenni a melegbe


Előfordulhat, hogy nem elég erős a kovász a 7. napra. Akkor tovább kell erősíteni, etetni.