Ez a tészta omlós szerkezetű a sok zsiradék miatt, nem kell úgy kezelni, mint egy kalács vagy kenyér tésztát. Itt nincs nagy térfogat növekedés. A liszt szemcséket zsiradék hártya veszi körül, ami gátolja a sikér kialakulását.
A zsiradékkal készült termékek hosszabb ideig maradnak frissek. A zsiradékok késleltetik a termék “ öregedését”
Hozzávalók :
Tésztához
- 500 gramm Nagyi Titka Kelt Tészta Süteményliszt (aki mással dolgozik, a tej mennyisége változni fog, minden lisztnek más a folyadékigénye)
- 130 gramm tej
- 1 db tojássárgája
- 200 gramm aktív kovász ( 1:4:4 )
- 50 gramm porcukor
- 5 gramm só
- 125 gramm vaj + 80 gramm mangalica zsír (Lehet csak vajjal is)
Ebből a mennyiségből 4 rúd lesz
A porszerű anyagokat a liszttel elkeverjük( só, porcukor). A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, ezután adagoljuk a tejben elkevert tojássárgáját, kovászt. A tésztát csak addig kell gyúrni, mig teljesen homogén nem lesz. (Nem kell dagasztani)
Majd 4 felé osztjuk, letakarjuk és pihentetjük. Nekem 23 fokban 5 órát pihent.
Nyújtás előtt betettem a hűtőbe, letakartam. ( kb 25 percre)
Kinyújtottam, megtöltöttem, két oldalon kb 2cm-t ráhajtottam és feltekertem.
Nem lisztezzük meg a pulton ahogy nyújtjuk, nem használunk lisztet egyáltalán.
Nem lesz márványos, ha lisztezünk!!!!!
Mikor készen vannak a bejglik, akkor le kell kenni tojássárgájával és hideg ( hűvös) helyre vinni, hogy megszáradjon. Én 7 fokos helyiségbe vittem ki, 40 percig volt ott.
Behoztam a 23 fokos konyhába és 5,5 órát kelt.
Amíg kel a tészta, a megszáradt tojásos bevonat nem képes követni a térfogat növekedését, a sütemény felületén enyhén megrepedezik.
Én sütés előtt egy órával kentem le tojásfehérjével, a tojásfehérjét felhabosítottam kissé.
Majd megint kivittem a 7 fokos helyiségbe, hogy rászáradjon a tojásfehérje.
Enyhe gőzösítés kell a tésztànak a sütésnél……. De csak enyhe!!!!!!
Ha a tojásfehérje megszáradt, középen végig teljes mélységben meg kell szúrkálni egy hurkapálcikával
Nem kell az egész tésztát összeszúrkálni, elég egy sort középen
190 fokon sütöttem 25 percig, de mindenki sütöje más , figyelje, 20. percben, letakartam sütőpapirral a tetejét, ne legyen túl barna.
Töltelék
Készült egy Marcipános, kandirozott vegyes gyümölccsel.
Kinyújtottam vékonyra a marcipánt, ráfektettem a kinyújtott beiglire, majd megszórtam a kandirozott gyümölccsel, feltekertem.
Mákos
- 300 gramm mák
- 100 gramm cukor
- 2 db vanillincukor
- 1dl tej
- kis baracklekvár
- kiskanál méz
- citromhéja
- áfonya ízlés szerint
- 1/4 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/3 kk fahéj
Tejet a cukorral felforraljuk a mákkal összekeverjük, és beletesszük a többi hozzávalót.
Csak hideg tölteléket lehet tenni a kinyújtott tésztára.
Érdemes előre elkészíteni
Diós
- 300 gramm dió
- 100 gramm cukor
- 1 dl viz
- 2 vanillincukor
- 5 gramm fahéj
- narancs héja, ( én narancs illóolajat tettem bele Doterra)
- citrom héja
- 1/4 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/3 kk fahéj
- kicsi sárgabaracklekvár
Felforraljuk a vizet a cukorral, majd a dióra öntjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Nekem nem repedt meg, de ha megreped, ha kisült, lehet kicsit széles pengéjű késsel formálni.



