Beigli  (kovásszal)

A kelesztési idő mindig hőmérséklet függő, kovász függő, ezek a kelesztési idők írányadóak, figyeld a tésztát. A kovászos termékekhez idő kell, nincs kész 5 óra alatt.

Ez a tészta omlós szerkezetű a sok zsiradék miatt, nem kell úgy kezelni, mint egy kalács vagy kenyér tésztát. Itt nincs nagy térfogat növekedés. A liszt szemcséket zsiradék hártya veszi körül, ami gátolja a sikér kialakulását. 

A zsiradékkal készült termékek hosszabb ideig maradnak frissek. A zsiradékok késleltetik a termék “ öregedését”

Hozzávalók : 

Tésztához 

  • 500 gramm Nagyi Titka Kelt Tészta Süteményliszt (aki mással dolgozik, a tej mennyisége változni fog, minden lisztnek más a folyadékigénye) 
  • 130 gramm tej
  • 1 db tojássárgája
  • 200 gramm aktív kovász ( 1:4:4 ) 
  • 50 gramm porcukor
  • 5 gramm só
  • 125 gramm  vaj + 80 gramm mangalica zsír (Lehet csak vajjal is)

Ebből a mennyiségből 4 rúd lesz

A porszerű anyagokat a liszttel elkeverjük( só, porcukor). A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, ezután adagoljuk a tejben elkevert tojássárgáját, kovászt. A tésztát csak addig kell gyúrni, mig teljesen homogén nem lesz. (Nem kell dagasztani)

Majd 4 felé osztjuk, letakarjuk és pihentetjük. Nekem 23 fokban 5 órát pihent. 

Nyújtás előtt betettem a hűtőbe, letakartam. ( kb 25 percre)

Kinyújtottam, megtöltöttem, két oldalon kb 2cm-t ráhajtottam és feltekertem. 

Nem lisztezzük meg a pulton ahogy nyújtjuk, nem használunk lisztet egyáltalán. 

Nem lesz márványos, ha lisztezünk!!!!!

Mikor készen vannak a bejglik, akkor le kell kenni tojássárgájával és hideg ( hűvös) helyre vinni, hogy megszáradjon. Én 7 fokos helyiségbe  vittem ki,  40 percig volt ott.

Behoztam a 23 fokos konyhába és 5,5 órát kelt. 

Amíg kel a tészta, a megszáradt tojásos bevonat nem képes követni a térfogat növekedését, a sütemény felületén enyhén megrepedezik. 

Én sütés előtt egy órával kentem le tojásfehérjével, a tojásfehérjét felhabosítottam  kissé. 

Majd megint kivittem a  7 fokos helyiségbe, hogy rászáradjon a tojásfehérje. 

Enyhe gőzösítés kell a tésztànak a sütésnél……. De csak enyhe!!!!!!

Ha a tojásfehérje megszáradt, középen végig teljes mélységben meg kell szúrkálni egy hurkapálcikával

Nem kell az egész tésztát összeszúrkálni, elég egy sort középen

190 fokon sütöttem 25 percig, de mindenki sütöje más , figyelje, 20. percben, letakartam sütőpapirral a tetejét, ne legyen túl barna. 

Töltelék

Készült egy Marcipános, kandirozott vegyes gyümölccsel. 

Kinyújtottam vékonyra a marcipánt, ráfektettem a kinyújtott beiglire, majd megszórtam a kandirozott gyümölccsel, feltekertem. 

Mákos

  • 300 gramm mák
  • 100 gramm cukor
  • 2 db vanillincukor
  • 1dl tej
  • kis baracklekvár
  • kiskanál méz
  • citromhéja
  • áfonya ízlés szerint
  • 1/4 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/3 kk fahéj

Tejet a cukorral felforraljuk a mákkal összekeverjük, és beletesszük a többi hozzávalót. 

Csak hideg tölteléket lehet tenni a kinyújtott tésztára. 

Érdemes előre elkészíteni

Diós

  • 300 gramm  dió
  • 100 gramm cukor
  • 1 dl viz
  • 2 vanillincukor
  • 5 gramm fahéj
  • narancs héja, ( én narancs illóolajat tettem bele Doterra)
  • citrom héja
  • 1/4 kk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1/3 kk fahéj
  • kicsi sárgabaracklekvár

Felforraljuk a vizet a cukorral, majd a dióra öntjük, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Nekem nem repedt meg, de ha megreped, ha kisült, lehet kicsit széles pengéjű késsel formálni.

Weboldalon található összes fénykép, grafika és egyéb vizuális tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A weboldalon közzétett anyagok, beleértve, de nem kizárólagosan a fotókat, a szövegeket és a dizájnt, a Kovász Ági a Péklány tulajdonát képezik.


A weboldalon található tartalmak, különösen a fényképek, bármilyen formában, részben vagy egészben történő másolása, terjesztése, módosítása vagy nyilvános megjelenítése kizárólag a Kovász Ági a Péklány előzetes írásos engedélyével lehetséges. Az engedély nélküli felhasználás jogi következményeket vonhat maga után.


Kérjük, hogy tartsd tiszteletben a szerzői jogokat, és ne használd fel a weboldalon található tartalmakat