Labdabukta (Kovásszal)

A kelesztési idő mindig hőmérséklet függő, kovász függő, ezek a kelesztési idők írányadóak, figyeld a tésztát. A kovászos termékekhez idő kell, nincs kész 5 óra alatt.

Hozzávalók: 

  • Tésztához 
  • 500 gramm  Czelli Búzafinomliszta
  • 200 gramm  tej ( ha más liszttel dolgozol, a folyadék igény is más lehet, lisztenként eltérő)
  • 1 db egész tojás ( 58 g ) 
  • 85 gramm porcukor
  • 1 csomag vanillincukor 
  • 150 gramm aktív kovász ( 1:4:4 )
  • 5 gramm  só
  • 100 gramm lágy  vaj

A tejet kimértem, a tálba, majd a kovászt, tojást, és porcukrot, vanillincukrot  is beletettem, összekevertem az egészet, rászitáltam a lisztet, nem dagasztottam, csak összedolgoztam, letakartam és 45 percig pihent. Majd dagasztottam, belekerült a só, tovább dagasztottam, elkezdtem adagolni a vajat ami lágy volt. 4x tettem bele. Akkor teszem bele a következő adag vajat, mikor teljesen felvette az előző adagot. 

Ablaktesztig dagasztom. Ami azt jelenti, hogy hártyásra ki lehet húzni a tésztát. Mutatom majd, készítettem képet róla. 

Dagasztás után letakartam. 2x hajtogattam az 5.5 óra alatt . 24-25 fokban pihent. Nagyon fontos a hőmérséklet, kulcsfontosságú ….. 

5.5 óra pihenés után, kinyújtottam, 16 részre osztottam, lekvárt tettem bele. 28 cm tortakarikába tettem a gombócokat. 

Letakartam 4, 5 órát pihent a 24-25 fokban

Lekenten tojással

190 fokon , alsó- felső beállítással 30 percig sütöttem

Foszlós…. Isteni finom

Egy élmény ❤️ ízélmény 

Természetesen be lehet tenni a hűtőbe is, miután kigombócoltuk, és másnap reggel sütni. Kivenni reggel a hűtőből, keleszteni még, és sütni

Weboldalon található összes fénykép, grafika és egyéb vizuális tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A weboldalon közzétett anyagok, beleértve, de nem kizárólagosan a fotókat, a szövegeket és a dizájnt, a Kovász Ági a Péklány tulajdonát képezik.


A weboldalon található tartalmak, különösen a fényképek, bármilyen formában, részben vagy egészben történő másolása, terjesztése, módosítása vagy nyilvános megjelenítése kizárólag a Kovász Ági a Péklány előzetes írásos engedélyével lehetséges. Az engedély nélküli felhasználás jogi következményeket vonhat maga után.


Kérjük, hogy tartsd tiszteletben a szerzői jogokat, és ne használd fel a weboldalon található tartalmakat